dilluns, 9 de març del 2015

POBLES I ACCIDENTS GEOGRÀFICS


CANET D'ADRI: és un municipi del Gironès, situat a la vora de la confluència de les rieres d'Adri i Rocacorba, a la serra del Ginestar. En el seu terme es conserva una església parroquial romànica del segle XI. Documentat ja el 1017 com a "Canneto". És un cas de toponímia trivial: el canyar que ressegueix el riuet, dit la riera de Canet.
CANET DE MAR: es localitza a la costa, al peu de la serra del Montnegre. Els habitants es diuen canetencs. Com a població és de desplegament relativament modern. Al S. XI, al terme de Sant Iscle de Vallalta hi havia al lloc dit "la vall de Canet i Romeguera" una església de St. Feliu. Prop seu i al voltant de la casa de Canet, aloera, es formà un petit nucli. L'any 1461 s'hi funda l'església de St. Pere de Canet.
CANET DEL ROSSELLO: Municipi del Rosselló, prop de Perpinyà, a la costa, entre la Tet i l'estany de Sant Nazari (dit també estany de Canet), amb una platja de 6 km anomenada platja de Canet (Canet Plage) que en temps dels romans havia estat el port de Ruscino. Tingué importants salines des de molt antic, que en quedar abandonades crearen importants problemes de salubritat. Segons Feliu de la Penya, el catorzè rei mític d'Espanya, Sícoro, va ser el fundador de "Canet de Ruisellón"[i], però les referències documentals més antigues són del 1052: "in suburbio Elnae in villa Caneto"[ii]. El 1244 fou atorgada la carta de població. Des del 1322 fou centre del Vescomtat de Canet. Els habitants es diuen canetaires
CANET DE VERGES: Poble agregat de Tallada, prop de La Bisbal (Baix Empordà), a la plana al·luvial de l'esquerra del Ter. Escrit "Caned" el 1087.
CANET LO ROIG: Municipi del Baix Maestrat, a la conca mitjana del riu Cérvol, al centre d'una vall limitada pel tossal de Canet. Pertanyia als hospitalers i posteriorment a l'ordre de Montesa, el mestre del qual, F. Llançol, l'erigeix com a vila el 1541. Es deia Canet del Maestre durant el segle XVI. En quant al qualificatiu de "roig", es tracta d'un afegitó posterior, documentat per primera vegada vers el 1611. Cabanilles l'any 1795 va escriure "Canet el Roxo" perquè "la tierra es roxiza y para distingir-lo del que esyá enfrente de Murviedro" (Canet de Berenguer). Els habitants es diuen canetans.
CANET DE BERENGUER: Municipi del Camp de Morvedre, envoltat pel municipi de Sagunt. La costa és baixa i forma al costat del riu una entrada sorrenca al mar, el cap de Canet, on hi ha el far de Canet. Els habitants es diuen canetaris. També en diuen Canet d'en Berenguer o Canet de Morvedre, però normalment hom diu Canet. Com a nucli de població no és molt antic: en el S. XIV consistia en unes cases i l'any 1420 Francesc de Berenguer el compra i esdevé el centre de la Baronia de Canet de Berenguer.
A Mallorca: En el Repartiment de Mallorca apareix "aquam de Caneto" en el terme de Palma, "mossarabisme" que s'associa amb una alqueria i possessions en el terme d'Esporles. A la localitat de Puigpunyent hi ha una "sèquia de Canet" l'any 1672.
El batlliu de Canet al ducat de Cardona a la batllia de Torà

A Provença: Lo Canet (Le Cannet) és un municipi de la Provença, Occitània, departament dels Alps Marítims, al Nord de Cannes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada