dilluns, 9 de març del 2015

ELS MASOS I CASES DE PAGÈS


Els masos Canet d'Artés: Segons Albert Benet, en un conveni signat pel bisbe de Vic l'any 1199 ja hi havia a Artés (Bages) un mas Canet, anomenat més tard Canet Bonetes. Al Segle XIV, a més del mas Canet Bonetes existia el mas Canet del Molí (anomenat avui Pujol Vell). Ambdós subsistien el Segle XVI.
Aquest nom (mas Canet del Molí) i el que veurem tot seguit a Clariana, han donat peu a una possible explicació sobre l'origen del cognom Canet. Tenint en compte que els molins eren al costat d'un curs d'aigua, no és descabellat que en el decurs d'aquest hi haguessin canyissars o canets. Algun d'aquests podia haver donat nom al molí proper. Un cop el molí va passar a ser anomenat "del Canet" només era qüestió de temps que aquest passés a ser el motiu o malnom de l'amo del molí, i que acabés consolidat com a cognom més endavant.
El mas i molí de Canet a Clariana: A Sant Serni de Clariana, actual terme de Clariana de Cardener, hi hagué un mas i un molí amb el nom de Canet. L'any 1569, Pere Canet, hereu del mas de Canet, arrenda el molí. Al capbreu de Clariana de 1757, els administradors del Santuari del Miracle tenen els molins de la Torre alias d'en Rabassa i de Canet -"havia estat d'en Flotats"- amb son mas, habitats i afocats.
Canet de Fals: Actualment és el nom d’una urbanització al poble de Fals, terme municipal de Fonollosa (Bages). Probablement el nom ni vingui d’alguna antiga masia.
Can Canet de la Riera: Situada a Barcelona a l'actual barri de Les Corts. Pertanyia a uns Canet d'ençà de 1600 fins el 1947. Actual seu del Club de Tenis Barcelona.
El mas Canet de Sarrià: L'any 1836, Josep Bosch i Canet, propietari del mas Canet, a Sarrià, inicià la urbanització dels carrers de Canet, Sant Josep i de la Unió. Vegeu una foto de la masia de Can Canet de Sarrià.


Can Canet de Sarrià 1890

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada